Tibetanski terier

dogbreedatlas.com
Več kot tri desetletja že poznamo v Sloveniji tibetanske terierje, že leta 1984 so jih k nam prvi pripeljali Selanovi (zdaj znani iz zgodbe o »300 kosmatih«), pa so ti bistri in za družine primerni psički v Sloveniji še vedno razmeroma redki.

Glede na prijeten in dokaj stabilen značaj bi si gotovo zaslužili več pozornosti. Primerni so skoraj za vsakogar, ki ima rad pse, ki si vzame čas zanje in se je pripravljen s svojim pasjim prijateljem vsaj malo ukvarjati, ga vzgojiti in negovati.

V matični domovini, na tibetski planoti, imajo ti psi precej različne usode. Eni pripadajo tako rekoč privilegiranim bitjem, lepo ravnajo z njimi in jih negujejo. Tako srečnih tibetančkov je seveda bolj malo. Več jih živi pri podeželanih, po naše bi rekli na kmetih, kjer čuvajo imetje svojih ljudi, pa vendar njimi lepo ravnajo. Vsaj toliko pa se jih potepa naokrog kar tako.

Pasemski klub za tibetanske pasme sodi med najbolj dejavne klube, tudi pasja šola, ki se ji reče Švrk, sodi v njihov krog. Zelo resno delajo tudi za razvoj pasme. V Tibet hodijo, na streho sveta, s kužki iz pradomovine, ki jih pripeljejo v Evropo, skrbijo za sprotno osvežitev pasme in za njeno zdravje.

Alice Van Kempen/Animal Photography (http://www.vetstreet.com)

Pes, ki ni terier, postane tibetanski terier

Po »osamosvojitvi«, torej ločitvi od pasme lhasa apsa, je prišlo še ime nove pasme. Glasilo se je tibetanski terier. Nič značajsko terierskega ni na pasmi, ki nosi teriersko ime, pa tudi stas tega tibetančka ni nič podoben terierskemu. Tibetanski terierji spominjajo na terierje samo po velikosti.

Tibetanski terier predvsem ni lovski pes, komaj kateri ima ohranjenega kaj lovskega nagona, velika večina se za divjad v gozdu sploh ne zmeni. Tudi agresivnost do ljudi je za to pasmo povsem netipična, opozarja Primož Peer. Oblika glave tibetanskega terierja z opaznim čelnim kolencem, dokaj narazen vsajenimi očmi in s pogosto kleščastim ali pa predgrizavim zobovjem prav nič ne spominja na terierja. Tudi nizko nastavljena skočna sklepa zadnjih nog ter precej velike in ploščate šape so tipične le za tibetanske terierje in za nobeno drugo pasmo terierjev.

Tone Hočevar