Kaj pomeni, če mi pes pomežikne?

16. septembra, 2022

Ste morda opazili občasen pomežik svojega psa in se sprašujete, ali vam s tem želi kaj konkretnega povedati?

S svojimi velikimi očmi in izrazitimi ušesi lahko psi naredijo približno 100 edinstvenih obraznih izrazov.

Psi za komunikacijo uporabljajo vsak del svojega telesa – od nosu do repa. Oči psa so pomemben del njegove komunikacije z drugimi živalmi.

Ali psi mežikajo, da nekaj povedo?

Tako kot ljudje morajo tudi psi redno mežikati, da ohranijo vlažne oči. Vendar pa psi komunicirajo tudi z očesnim stikom, vključno z mežikanjem. Pes bo mežikal, da bi v različnih situacijah sporočil različne stvari. Pomembno je, da opazujete celotno govorico telesa psa in kontekst, v katerem se pojavi mežikanje.

Psi mežikanje pogosto uporabljajo kot pomirjujoč signal ljudem ali drugim psom. Če želijo drugemu psu pokazati, da niso nevarni, lahko pomežiknejo, prekinejo očesni stik in obrnejo glavo na stran.

Vzroki za mežikanje

O tem posebnem izrazu obraza pri psih ni veliko raziskav. Čeprav nekateri strokovnjaki za vedenje živali menijo, da bi pomežik lahko služil kot pomirjujoč signal – tako kot mežikanje.

Če opazite, da vaš pes mežika, potem ko ste z njim vzpostavili očesni stik, je to lahko način, da prekine neposreden pogled. Pes lahko uporabi pomežik, da nakaže pokornost, zlasti ko ga človek graja ali ko sreča novega psa.

Nekatere pasme psov, kot je čivava, so znane po tem, da pogosteje mežikajo. Občasno mežikanje je mogoče razložiti tudi zaradi tujka v očesu, ki povzroča draženje.

Če opazite pretirano mežikanje (zlasti če so prisotni drugi simptomi), lahko to pomeni tudi poškodbo ali okužbo. V tem primeru pokličite veterinarja.

3 načini, kako vam pes pove, da vas ima rad

Vir: Cuteness