Mit ali resnica: Imajo psi občutek za čas?

7. marca, 2022

Znanstveniki vedo, da imajo psi in druge živali implicitni ali nezavedni spomin, ampak ali imajo tudi občutek za čas?

Dr. Mary Burch, certificirana vedenjska strokovnjakinja za živali iz Ameriškega kinološkega kluba (AKC), meni, da čeprav imajo psi občutek za čas, jim verjetno manjka “koncept časa”. »Ko sem šla na dopust, sem na letalo vkrcala svojega psa, ki ni vedel, ali je bil na letalu dan ali teden dni, saj na dolgi rok ne vem, ali psi označujejo dan ali en teden.«

Večina vedenjskih strokovnjakov je mnenja, da notranja pasja ura ne deluje tako kot človeška. A po drugi strani je prepričana, da imajo psi neverjeten občutek za čas, glede na urnike in dnevne dejavnosti.

Razumevanje časa

Ena od raziskav je pokazala, da psi, ki so dalj časa ostali sami doma, svoje lastnike pozdravljajo bolj navdušeno kot tisti, ki so ostali sami za krajše časovno obdobje. To kaže, da lahko psi ločijo, ali so se njihovi lastniki vrnili po 10-minutah s pošte ali iz službe po 8 urah dela.

K temu je vedenjska strokovnjakinja za živali dodala še svoja opažanja: »Svojega psa sem peljala vsak dan na sprehod točno ob 18. uri in moj pes se je nekaj dni po vpeljani rutini pojavil v moji pisarni ob 18:03, da greva na sprehod.« V tem primeru je šlo za vedenjski problem ločitvene anksioznosti, ki je nekoliko povezana s časom.

Čeprav psi morda ne razmišljajo o minevanju minut, ko so sami, lahko pa postanejo bolj zaskrbljeni.

»Najučinkovitejše zdravljenje ločitvene anksioznosti je, da stopimo do psa za sekundo ali dve in se umaknemo, da nas ne vidi. Sčasoma se čas, ko lastnika ni ob psu, postopoma podaljšuje, dokler se pes ne počuti udobno, ko je sam,« še pojasni Dr. Burcheva.

 

Vir: Newsweek