Zanimivo

Skrbništvo nad psom: Španija bo v ločitvenih postopkih upoštevala dobrobit hišnih ljubljenčkov

Franciji in Portugalski sledi tudi Španija, ki bo v ločitvenih postopkih hišne ljubljenčke obravnavala kot čuteča bitja in ne kot predmete, ki so v lasti enega ali drugega partnerja.

»Živali so del družine in ko se družina odloči za ločitev, je treba usodo živali urediti enako pomembno kot usodo drugih družinskih članov,« pravi odvetnica Lola Garcia. Sodnik mora določiti, kje bo žival živela, in ta odločitev temelji na dobrem počutju živali.

Kdo bo dobil skrbništvo?

»Partner, ki lahko izkaže finančno sposobnost ali ki je dobil skrbništvo nad svojimi otroki, ima več možnosti, da si zagotovi skrbništvo tudi nad hišnimi ljubljenčki, saj obstaja posebna čustvena povezava med otroki in živalmi,« še pojasni odvetnica.

Na eni strani borba za pravice živali, na drugi bikoborbe

Španska vlada načrtuje nadaljnjo ureditev zakonodaje za krepitev pravic živali, vključno s prepovedjo divjih živali v cirkusih in ustavitvijo prodaje hišnih ljubljenčkov v trgovinah. A na drugi strani se Španija ne odreče tradiciji bikoborb, ki je zelo sporno vprašanje pravic živali in v bližnji prihodnosti verjetno še ne bo rešeno.

V Španiji podprli deljeno skrbništvo psov

Vir: Reuters

error: Kopiranje teksta ni mogoče.