Parodontalna bolezen prizadene vsakega psa

Parodontalna bolezen v določeni stopnji prizadene vsakega psa pri neki starosti. Nimajo vsi psi napredovane oblike, toda vsak pes ali mačka ima vnete dlesni.

»Ne govorimo, da imajo vse živali napredovano obliko, ki zahteva odstranjevanje zob, ampak praktično vsaka žival – vsak pes in vsaka mačka – ima vnete dlesni. To se premalo prepoznava. Veliko skrbnikom in včasih celo veterinarjem se zdi, da sta zadah in rdečina dlesni normalno stanje, ampak ni. To je že parodontalna bolezen in v teh fazah jo želimo ‘uloviti’, saj je potem to povratna bolezen. Očistimo obloge nad in predvsem pod dlesnijo in dlesen se pozdravi; pod pogojem, da doma vzdržujemo redno ustno higieno,« pravi  sogovornica, strokovnjakinja Ana Nemec Doc. dr. Ana Nemec, dr. vet. med., specializirana za zdravje ust in ustne votline psov in mačk.

V primeru, da ta fazo (vnetje dlesni ali gingivitis) zamudimo, lahko vnetje dlesni napreduje v propad obzobnih tkiv (parodontitis). V tem primeru gre za nepovratno bolezen in vse, kar veterinarji lahko naredijo, je, da bolezen zaustavljajo. Pri zelo napredovani bolezni je velikokrat edina možnost odstranitev zob.

Redni veterinarski pregledi so ključni

Da strokovnjaki bolezen zasledijo v dovolj zgodnji fazi, jo morajo videti. Zato sogovornica svetuje, da veterinar ob rednem pregledu na pol ali na eno leto pregleda ustno votlino psa in oceni stanje. Če je dlesen lepe rožnate barve in so zobje beli, načeloma ni potrebe po profesionalni negi. Če pa opazi zobne obloge, rdečino dlesni ali celo majave zobe, odmik dlesni in izpostavljenost korenin, potem strokovnjaki svetujejo pregled v splošni anesteziji (‘pod narkozo’). Takrat natančno pogledajo vsak zob posebej, naredijo tudi rentgenske slike posameznih zob. Pri tem sogovornica doda, da pri veterinarjih dentalni rentgen ni tako pogost, kot bi si želeli: »Vsakdo, ki se ukvarja s stomatologijo, bi moral imeti dentalni rentgen. Kar 27,8 % bolezni zob bomo namreč spregledali, če pri psih ne bomo opravili zobnega rentgena.«

Skoraj še pomembnejšo vlogo pri ugotavljanju suma na bolezni v ustni votlini pa imajo pasji skrbniki. Z redno, dnevno higieno zob bodo prav ti najprej videli spremembe na dlesni, zobeh, pa tudi kakšne morebitne novotvorbe, razjede … Tako bodo ključno pripomogli k zgodnjemu prepoznavanju in zdravljenju bolezni.

Preberite si še, kako vemo, da psa boli zob in pa, kako pomembno je ščetkanje zob. 

Špela Šimenc