Poletne težave z zdravjem pri psih: poškodbe, driska, zaprtje …

29. julija, 2022

Poletje je čas, ki ga s psi preživimo v novem kraju ali pa smo preprosto več zunaj, več je akcije, hrana se hitreje pokvari … 

Poškodbe – kako vemo, ali je kaj zlomljeno?

V vsakem primeru mora poškodba psa oskrbeti veterinar. Prav pa je, da vsak skrbnik pozna, kakšni so znaki zloma. To so lahko: šepanje, oteklina, nenavaden položaj noge, neobičajno gibanje ali celo štrleča kost.

Več o tem paTULE.

Driska

Driska pri psih je pogost bolezenski znak, ki največkrat ne pomeni nič hudega. Vseeno pa to ni stanje, ki bi ga lahko kar ignorirali.

Kdaj k veterinarju, so poglejte TULE.

Morska driska

Posebna “oblika” driske pri psih je t.i. morska driska – tiste “vrste” driska, ki se pojavi po kopanju v morju. Mnogo psov med plavanje ali prinašanjem igrač iz morja zaužije nekaj morske vode, ki pri psih običajno sproži reakcijo v obliki driske. Ta običajno nastopi zelo hitro po kopanju. Kako “morsko” drisko ločiti od drugih drisk? Ta driska nastopi zelo eksplozivno in je praktično v obliki …. vode.

Načeloma se hitro umiri, a pozornost ne bo odveč, lahko namreč pride do zastrupitve z morsko vodo – čeprav zdravim psom morje ne škoduje.

Zaprtje na dopustu

Zaprtje je lahko le posledica spremembe okolja – tako kot pri ljudeh. Koliko časa lahko počakamo, kaj lahko storimo in kdaj k veterinarju, pa poglejte TULE.