Zlomljen krempelj psa lahko močno boli

Zlomljen krempelj se lahko pri psu zgodi mimogrede in čeprav težava ni smrtno nevarna, je za psa lahko zelo boleča.

Kremplji pri psih so pogosto vzrok težavam, saj so oživčeni in prekrvavljeni in velikokrat tudi strukturno oslabljeni zaradi najrazličnejših vzrokov, npr. pomanjkanja vitaminov in mineralov ali drugih bolezenskih stanj.

Do zloma kremplja lahko pride mimogrede, pri divjanju po trdih površinah, pri zagozditvi kremplja v rešetko na tleh, pri skokih po kamenju in skalah in še marsikje. Najbolj problematično je, kadar si pes zlomi krempelj vzdolžno po celi dolžini do korena, oziroma do kože na prstu. Tak vzdolžno zlomljen oziroma počeni krempelj močno boli in pes izrazito izraža bolečino, tako, da drži tačko v zrak in si jo po navadi tudi liže. Lastniku ne pusti niti pogledati tačke, kaj šele, da bi s prsti lahko potipal boleče mesto.

V takih primerih je najbolje psa umiriti in potolažiti in če je le mogoče preprečiti, da bi pes poškodovan krempelj obdeloval z jezikom. Kakršnakoli poškodba kremplja, ali zlom, odlom ali počen krempelj ni smrtno nevarna zadeva, vendar zelo neprijetna, tako za psa kot za njegovega lastnika, tako, da svetujem obisk pri veterinarju. Odvisno od poškodbe kremplja se bo veterinar odločil za ukrepe, po navadi odstranimo oziroma odrežemo poškodovan krempelj, razkužimo poškodovano mesto in zavijemo s povojem, poskrbimo za protibolečinsko terapijo in apliciramo antibiotike, da se prepreči vnetni proces. Za omenjene posege je potrebna splošna anestezija psa, razen pri res na bolečino neobčutljivih živalih.

Več so zdravih krempljih si lahko preberete tukaj.

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj