Življenje s psom

5 nasvetov, kako omejiti in preprečiti mladičku, da žveči vse, kar mu pride pod zobe

foto: adobestock
Žvečenje je naravno vedenje mladička, vendar to ne pomeni, da se morate sprijazniti s tem, da bodo vaša oblačila in copati raztrgani.

Obstajajo trije glavni razlogi, zakaj psi žvečijo vse, kar jim pride pod zobe. V starosti med 12. tednom in 6. mesecem jim izraščajo zobje in to je zanje lahko zelo boleče obdobje.

Mladički so zelo radovedni in najboljši način za raziskovanje je, da žvečijo. Na ta način dobijo informacije o okusu, teksturi in teži njihove nove najdbe. Tretji razlog za žvečenje je preprosto igra, ki zajema žvečenje, prenašanje in premetavanje izbranega predmeta.

Kako omejiti in preprečiti mladičkom, da žvečijo vse stvari?

Pripravite in zaščitite dom pred mladičkom

Čeprav želimo, da naši kužki raziskujejo in se igrajo, jih moramo tudi varovati. Kako pripraviti in zaščititi dom za mladička, izveste tukaj.

Izberite prave igrače za pse

Poleg tega, da psu odvzamete stvari, ki jih ne sme žvečiti, mu morate dati tudi zabavne predmete, ki jih lahko žveči. Ko izbirate igračo za svojega kužka, ponudite različne varne izbire: prave velikosti za mladička ter različnih barv in tekstur.

Žvečenje nadomestite z zabavo

Mladiček ne bo takoj vedel, kateri predmeti so prepovedani za žvečenje – vaša naloga je, da ga naučite.

Če mladičku vendarle uspe priti do najljubšega čevlja ali drugega gospodinjskega predmeta, pojdite po njegovo najljubšo igračo in se z njo začnite igrati na vesel, animiran način. Kmalu bo mladiček prišel k vam in morda celo odvrgel zdaj dolgočasen čevelj, da bi preveril, s čim se tako zabavate. Dajte mu svojo “zabavno” igračo in odstranite predmet, ki ga je prvotno žvečil. To je odlična priložnost, da mladička naučite ukaza »spusti«. Če ne želi zamenjati čevlja, poskusite ponuditi priboljšek. Ko vam vzame igračo, se še nekaj časa igrajta skupaj.

Ko zalotite kužka, da žveči nekaj, česar ne bi smel, se ne smejte in ne vpijte nanj. Vaš mladiček bi lahko mislil, da ste navdušeni nad njegovo novo najdeno igračo za žvečenje, in boste nenamerno nagradili njegovo vedenje. Ali pa ga boste prestrašili in skrhali vajino zaupanje in prijateljstvo, tega pa seveda ne želite.

Mladička zaposlite z različnimi aktivnostmi

Psi vseh starosti potrebujejo tako telesno kot mentalno aktivnost, kar je pomembno za njihov razvoj. Ne pozabite, če bo vaš mladiček tako fizično kot mentalno dovolj aktiven, je manj verjetno, da se bo poskušal zabavati z žvečenjem vaših copat in blazin.

Nikoli ne uporabljajte kaznovanja!

Žvečenje je lahko frustrirajoče, vendar psa nikoli ne kaznujte s kričanjem ali udarcem. Kaznovanje dolgoročno samo poslabša stvari, oteži usposabljanje in vodi v prekinitev prijateljske vezi med človekom in živaljo.

Vir: PetMD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.