Zdravje & nega Življenje s psom

7 nasvetov za nego mladička: od krempljev do zob

foto: adobestock
Ustrezen uvod v nego mladička je pomemben del vzgoje dobro socializiranega in zdravega psa.

Ne glede na to, ali boste mladička negovali doma ali ga boste peljali v salon, je tukaj nekaj nasvetov, s katerimi boste poskrbeli, da bo negovanje zanj prijetno.

Nega psa je izjemno pomembna za ohranjanje njegovega dolgoročnega zdravja. Zato pri negi upoštevajte naslednje nasvete.

Poiščite frizerja

Tako kot veterinarja je pomembno najti tudi primernega frizerja, ki poskrbi, da se mladiček z njim počuti varno in udobno.

Pripravite se na nego v salonu

Pred prvo nego v salonu kužka pripravite na dotikanje po trebuhu, tačkah, ušesih tako, da se ga na teh predelih dotikate ali malo pokrtačite in ga pohvalite ter nagradite s priboljškom. Povejte izbranemu frizerju, če ste opazili karkoli, zaradi česar je vaš mladiček nervozen. Če se boste vsi obnašali, kot da je to rutinska izkušnja, je manj verjetno, da bo pes v prihodnosti zaradi tega zaskrbljen.

Kopanje

Kopel je potrebna za vse vrste dlake. Večina negovalcev kopa pse tako, da šampon vmasirajo v dlako od vrha glave do repa, izogibajo se obrazu in ušesom. Če ga boste kopali doma, uporabljajte samo šampone, ki so izdelani posebej za pse. Šampon temeljito sperite. Kopanje v salonu običajno traja od 30 do 40 minut, vendar se lahko trajanje razlikuje glede na dlako psa in opremo, ki jo uporablja negovalec.

9 načinov, kako svojemu psu olajšati kopanje

Nega krempljev

Za pse, ki so jim nohti zrasli predolgi, bodo negovalci uporabili ščipalke za nohte ali specializirane brusilke, da jih skrajšajo. Striženje nohtov običajno traja od 10 do 15 minut.
Seveda se tega lahko lotite tudi sami, umirjeno.

Kdaj je pravi čas za striženje pasjih krempljev?

Nega zob

Že hitrih pet minut ščetkanja z zobno kremo brez fluorida, vsak dan, lahko pomaga ohranjati zdrave in bleščeče zobe vašega mladička.

Kako se lotiti nege zob doma?

Mesec zdravja zob in ustne higiene hišnih ljubljenčkov

Nega ušes

Redno odstranjevanje ušesnega masla pri mladičku lahko opravite doma. Globinsko čiščenje ušes pa prepustite strokovnjakom. Nekaterim pasmam s kodrasto dlako, kot so na primer pudlji, bo morda prav tako koristilo odstranjevanje dlake iz ušesnih kanalov, ker lahko zadržujejo umazanijo.

Nega dlake

Kakšno bo krtačenje in prirezovanje dlake (pri frizerju ali doma) je običajno odvisno od pasme psa. Kratkodlake pasme morda potrebujejo le sušenje dlake. Pri pasmah, kot so haskiji in pomeranci z njihovo gosto poddlako, sta običajno potrebna sušenje in krtačenje s posebnimi glavniki.

Pozor, pred poletjem ni čas za prekratko striženje!

”Striženje čisto na kratko poleti? Absolutno ne, dlaka psa ščiti pred vročino”

Vir: PetMD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.