Kako izbrati pravega psa za naše življenje?

24. septembra, 2020
Tako, kot se med seboj razlikujemo ljudje, enako velja za naše štirinožne prijatelje. Kako izbrati pravega psa za naše življenje?

Nekateri so bolj primerni za denimo družine z otroci, nekateri se pa bolje vključijo v bolj umirjeno življenje z izključno odraslimi ljudmi.

Potem imamo pse, ki se odlično ujamejo s vsemi živalmi in tiste, ki se bolje obnesejo v gospodinjstvu, kjer so eni in edini. Prav tako si psa lahko izberemo glede na našo aktivnost. Če smo sami zelo aktivni in preživljamo prosti čas v naravi in se udeležujemo različnih dejavnosti, bi nam morda bolj odgovarjal pripadnik katere od delovnih, športnih in lovskih pasem. Če pa naš vsakdanjih izgleda tako, da se po službi radi zleknemo na kavč in imamo bolj umirjen tempo, potem bi vsekakor veljalo pomisliti na majhne družne pse in na splošno na pse z bolj umirjenim karakterjem.

Kako torej izbrati primernega psa za naše življenje?

Sprva si moramo zastaviti nekaj vprašanj. Kakšen je naš vsakdan? Koliko časa imamo na voljo vsak dan posvetiti psu in koliko časa bo pes sam? Smo zelo aktivna oseba? Imamo družino? Druge živali? Na podlagi tega izberemo psa s primerno ravnjo energije.

Tudi naši dohodki so ključnega pomena. Treba se je zavedati, da je začetni nakup oziroma posvojnina psa šele začetek. Ko pride kuža v naš dom, se stroški šele zares začnejo.

Ne smemo pozabiti tudi na dlako in količino slinjenja. Če nas karkoli od tega moti, izberemo psa z manj dlake in psa, ki se ne slini pretirano. Če nas motijo glasni psi, si ne bomo omislili pasem, ki so znane po svoji vokalnosti. Vprašajmo se tudi, za kakšen namen želimo psa – ali želimo prijaznega sopotnika, ali psa ki bi s svojo prisotnostjo odganjal tujce? Bi se morda želeli udeležiti kakšnih tekmovanj, tečajev? Koliko izkušenj zares imamo s psi in če jih nimamo nič, ali smo se pripravljeni učiti ter morda poiskati pomoč, če sami ne bomo zmogli?

Želimo svojeglavega psa, ki nam bo predstavljal izziv ali pa bi se raje zadovoljili s kakšnim lažje vodljivim psom ?

Tudi velikost igra pomembno vlogo, saj večji pes zavzame več prostora, stroški so večji, morda bomo celo morali kupiti večji avto.

Psa se nikoli ne kupuje samo otrokom! Na koncu bo skrb padla na nas, zato se mora za nakup psa  strinjati vsa družina.

Tudi spol igra pomembno vlogo

Navadno velja, da je vsak pes edinstven, zato spodaj navedeni podatki ne veljajo nujno za vsakega psa. Moramo se zavedati, da so med njimi razlike, ki niso odvisne zgolj od spola, zato ni moč posploševati.

Nekatere psičke so po naravi lažje vodljive, bolj spokojne in nežne, več jim pomeni vodnik kot vohljanje in označevanje teritorija. Samčki so večji, močnejši, okolica jih bolj zanima … Oboji imajo težave ob gonitvah, samci čez vso leto, oziroma vsakokrat, ko zavohajo gonečo se psičko. Samičke pa vsakoletno krvavijo, takrat je potrebno zagotoviti večjo varnost psički, saj bo nedvomno zelo zanimiva za potencialne snubce in če se želimo izogniti težavam, moramo psičko v času gonitve skrbno paziti ali sterilizirati. Samci radi uhajajo in vse storijo, da pridejo do samičke, ki se goni, zato je potrebno paziti tudi na njih.

Vedno pa je na mestu tudi vprašanje, ali se bomo odločili za pasemskega mladička ali morda za psa, ki na svojega človeka čaka v zavetišču. O tem si lahko več preberete tukaj.

Anja Kosi