Življenje s psom

Socializacija mladička: Zakaj je pomembna in kako naj poteka?

foto: adobestock
Ko mladička pripeljemo domov, ga ni treba samo hraniti, crkljati in se z njim igrati, ampak tudi naučiti komunicirati z ljudmi, drugimi živalmi in zunanjim svetom.

Druženje mladička v prvih nekaj mesecih življenja ga pripravi na vključevanje v svet.

Kaj je socializacija in zakaj je pomembna za mladička?

Obdobje socializacije je čas v mladičkovem življenju, ko se nauči biti družaben član pasjega sveta, običajno pri starosti 3–12 tednov. V obdobju socializacije so njegovi možgani najbolj dojemljivi za uvajanje in interakcijo z drugimi pripadniki svoje vrste.

Zato je pomembno, da so v tem obdobju izpostavljeni čim več novim izkušnjam. Te izkušnje omogočajo mladičku, da se navadi na nove dražljaje (vonjave, predmeti, ljudje, druge živali) in dozori v dobro prilagojenega psa.

Mladički, ki niso bili izpostavljeni izkušnjam izven omejenega sveta svojega doma, so bolj prestrašeni in zaskrbljeni. Lahko odrastejo v prestrašene, zaskrbljene odrasle pse, ki imajo večjo verjetnost vedenjskih motenj.

Kako socializirati mladička?

Preden se odpravite ven, da bi mladička predstavili svetu, se prepričajte, da je to varno. Veterinarji odsvetujejo, da kužka peljete na javno mesto, dokler ni popolnoma cepljen. To pa zato, ker so mladički lahko izpostavljeni resnim boleznim, kot so parvoviroza, leptospiroza in pasji kašelj. Svojega veterinarja povprašajte za nasvet, kako zaščititi svojega kužka med socializacijo.

1. Pripravite se na socializacijo

Preden mladička odpeljete ven na socializacijo, si zagotovite vse potrebne potrebščine (vrečka s priboljški, ovratnica in oprsnica, povodec, voda in prenosna posoda za vodo, vrečka za iztrebke, igrača, podloga ali odeja za počitek psa, razkužilo za roke za vse, ki ga bodo želeli pobožati, nosilka ali voziček za pse).

2. Zagotovite pozitivno izkušnjo

Cilj socializacije je pokazati mladičku, da je zunanji svet zanimiv in zabaven. Poskrbite, da se bo mladiček zabaval, ponudite mu dovolj priboljškov, pohval in naklonjenosti. Zagotovite mu odmor, če se vam zdi utrujen ali prestrašen.

3. Počasi z novimi dražljaji

Mladička je treba na nove predmete in izkušnje navajati počasi. Stojte na razdalji, kjer lahko mladiček najprej opazuje dražljaje in se ne bi počutil preobremenjenega. Opazujte psičkovo govorico telesa glede negativnih odzivov, kot so: nazaj potegnjena ušesa, pogled stran, tresenje, oblizovanje ustnic, jokanje ali cviljenje.

Če je mladiček prestrašen ali zaskrbljen, ga bo morda treba premakniti dlje od predmeta. Če ima mladiček ušesa naprej, gleda v predmet, maha z repom in/ali se premika naprej, se lahko počasi približate novemu predmetu.

Če se mladiček prestraši, ga hitro zamotite in preusmerite pozornost nase ali igračo. To lahko pomaga zmanjšati možnost, da se mladiček prestraši in razvije negativen čustveni odziv na izkušnjo.

Ne pozabite, da vašemu kužku ni treba doživeti vsega naenkrat, še posebej ne na prometnem javnem mestu.

4. Predstavite se ljudem

Dovolite kratke, pozitivne interakcije z odraslimi in otroki. Če ne poznate nikogar z otroki, kužka odpeljite v park in se usedite na odejo v bližini igrišča, tako da mladiček vidi in sliši otroke. Ne dovolite drugim ljudem, da dvigajo vašega kužka v naročje, saj bi ga lahko prestrašili.

5. Vpišite se na tečaj socializacije

Med poukom socializacije se pričakuje, da se mladički srečujejo in komunicirajo z drugimi kužki različnih pasem, starosti in velikosti, skupaj z ljudmi in potencialno otroci. Inštruktorji naj mladičke seznanijo z različnimi površinami za hojo; različne igrače; novi predmeti, kot so rolke, invalidski vozički, nakupovalni vozički, kovčki in kolesa; in zvoke, ki jih bo mladiček verjetno slišal v življenju.

Mnogi tečaji socializacije kužkov potekajo le enkrat na teden. Preostali čas morate sami peljati kužka v svet. Ne pozabite, da je socializacijo treba izvajati vsaj dvakrat ali trikrat na teden, dokler mladiček ni star vsaj 6 mesecev.

Vir: Pet MD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.