Zakaj pes noče jesti, ko vas ni doma?

13. junija, 2022

Se sprašujete, zakaj vaš pes je, ko ste v njegovi bližini, ko pa odidete v drug prostor ali vas ni doma, pa ne?

Hranjenje je osnova zdravja psa in del odraza čustev. S svojim vedenjem vam poskuša nekaj povedati.

Psi so družabne živali

V naravi bi lovili in jedli v skupini, kar je naravno vedenje, ki je prisotno tudi pri hijenah in volkovih. Nujno je, da s svojim psom razvijete tesne vezi že od mladosti. To pomembno obdobje socializacije bo pomagalo zmanjšati vedenjske težave, jih zaščititi in jim omogočiti najboljšo kakovost življenja. Ste psa naučili, da je z vami v jedilnici? Če je to njegova edina izkušnja hranjenja, ko ste prisotni, potem zanj ni možnosti, da bi jedel brez vas.

Zakaj pes noče jesti?

Več možnosti je, zakaj nima apetita, ko vas ni poleg njega. Mogoče se ne počuti varnega, ko je sam doma. Ena najpogostejših težav pri psih je ločitvena tesnoba. Pes ne mara biti ločen od svojega najboljšega prijatelja, zato ne bo jedel brez vaše prisotnosti.

Kako pripraviti psa do hrane, ko vas ni?

Reševanje problema se razlikuje glede na razlog, zaradi katerega vaš pes noče jesti v vaši odsotnosti.

·         Ko pes je, se vi počasi korak po korak odmikajte. Odidite za nekaj sekund iz prostora in se vrnite nazaj. Počasi podaljšujte razdaljo in čas odsotnosti. To ponavljajte vsak dan, dokler se pes ne navadi vaše odsotnosti.

·         Vedno, preden odidete od doma psa odpeljite na daljši sprehod oz. ga utrudite z drugimi aktivnostmi. Tako bo lažje počakal na vaš prihod domov.

·         Domače okolje naj bo za psa varen prostor, kjer se bo počutil udobno. Morebitne moteče zvoke prekrijte s prijetno glasbo ali prižganim televizorjem. Strokovnjaki trdijo, da televizijski kanali za otroke zelo pomirjajoče delujejo na hišne ljubljenčke. Zaprite vrata in okna, da izolirate hrup iz zunanjega sveta. Ena od možnosti je, da posnamete svoj glas, da bo vaš ljubljenček začutil na neki način vašo prisotnost.

 

Vir: Animal Wised