Izlet

Na potovanje s psom: do Švedske in Norveške – 4. del (Danska)

Pot proti Skandinaviji se je začela v Avstriji, nadaljevali smo prek Češke in Nemčije na Dansko, kamor smo prispeli z enim izmed trajektov, ki otoško državo povezujejo z Nemčijo.

Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih.

Pot je seveda mogoča tudi prek cestne povezave a spotoma smo želeli obiskati še otok Bornholm. Plovba je tudi za psički minila prijetno, saj je pse dovoljeno vzeti v notranje prostore. Za lastnike psov in njihove spremljevalce je namreč namenjenih nekaj sedežev.

Otok Bornholm

Bornholm ima vse kar potrebujete za popoln oddih: dolge peščene plaže, redko poseljena prostranstva, ohranjeno naravo pa tudi nekaj gradov. Otoška prestolnica Rønne se  ponaša z urejenim starim mestnim središčem. V njem je tudi nekaj edinih večjih trgovin na otoku. Otok je priljubljen med številnimi umetniki in rokodelci. Mnogi so prišli od drugod, saj so tu v relativni osamljenosti in po razmeroma ugodni ceni našli prostor za ustvarjenje.

Graščina Hammershus iz 13. stoletja je ena največjih v severni Evropi. Postavljena na strmi obali je imela pomembno vlogo pri varovanju trgovskih poti. Posebna otoška znamenitost so bele okrogle cerkve, ki so od daleč videti kot stolp.

Dežela Lego kock

Zabaviščni park Legoland v Billundu, je ena izmed največjih danskih turističnih atrakcij. Ob odprtju leta 1968 so računali predvsem na družine z otroki a danes v tematskem parku uživajo tudi najstniki in odrasli. Za njihovo zadovoljstvo skrbijo modeli svetovno znanih zgradb sestavljenih iz nekaj deset milijonov lego kock in številne adrenalinske atrakcije. Ker je vstop dovoljen tudi psom, smo park seveda obiskali.

Andersenovo mesto

Eno prijetnejših danskih mest je Odense. ki je znano kot rojstni kraj pisatelja in pesnika Hansa Christiana Andersena (1805-1875). Stari del mesta nas je popeljal v čase slovitega pravljičarja. S kamnitimi ulicami in majhnimi hiškami v katerih so nekoč prebivali revnejši sloji. Danes so v mnogih hišah urejene restavracije in trgovine s spominki. Rumena pritlična hiška v kateri je Andersen živel do 14. leta je spremenjena v muzej.

V bližnjem sodobnem Andersenovem muzeju je med drugim mogoče na interaktivni način spoznavati njegova dela. Poleti bližnji park  poživlja parada pravljičnih likov. Ti se zbirajo v gledališču na prostem. Andersenu so v mestu posvečeni še številni kipi.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.