Mopsa ne moremo več šteti za psa?

18. maja, 2022

Mnogi so zaljubljeni v mopse – prisrčen potlačen gobček, velike oči in nagubana koža. A nova raziskava iz Velike Britanije pravi, da so te ekstremne značilnosti pasme, ki so jo prav takšno vzredili zaradi ljubkosti, povzročile, da imajo mopsi skoraj dvakrat toliko zdravstvenih težav kot ostali psi.

Kraljevi veterinarski kolidž (RVC) je z raziskavo, v kateri so primerjali 4308 mopsov in 21835 drugih pasem psov, ugotavljal, da zaradi visoko tveganega zdravja sploh ne moremo več reči, da so mopsi tipični psi.

“Čeprav so zelo popularni, vemo, da imajo nekaj resnih zdravstvenih težav, ki so neposredno povezane z njihovo podobo,” so dejali avtorji. In poudarili, da se moramo osredotoči na zdravje psov, ne pa na telesne značilnosti, ki jih izbirajo lastniki zaradi videza psa.

V splošnem so imeli mopsi 1,9 krat večjo verjetnost za eno ali več zdravstvenih težav v primerjavi z drugimi pasmami. Zdravstvene izhajajo prav iz potlačenega gobčka, velikih, izstopajočih oči, nagubane kože in nagnjenosti k debelosti.

Da bi izboljšali zdravje mopsov, avtorji raziskave predlagajo, da se jih vzreja z manj ekstremnimi značilnostmi videza, ljudi pa poziva k premisleku pred nakupom t.i. kratkoglavih pasem.

Kratkoglave pasme tudi do 17-krat več možnosti za toplotni udar

Bi morali vzrejo buldogov povsod popolnoma prepovedati?

Norveška že prepovedala vzrejo teh 2 pasem psov

Katere pasme so največje žrtve vzreje zaradi videza in priljubljenosti?