Zvesti pes Hachiko ima svoj kip ob železniški postaji v Tokiu

27. januarja, 2023

Hachiko je za Japonce nacionalni heroj in je tako znan, da so o njem posneli več filmov. Ob železniški postaji Shibuya v Tokiu ima svoj bronasti kip, kjer se vsak dan z njim fotografira na stotine ljudi.

Eizaburo Ueno, profesor kmetijskih znanosti na tokijski univerzi, si je dolgo želel čistokrvnega japonskega psa akito inu in po dolgem iskanju je posvojil Hachiko iz mesta Odate v prefekturi Akita na Japonskem. Hachiko ali Hachi, kar je postal njegov vzdevek, in njegov novi lastnik sta kmalu postala najboljša prijatelja. Hachiko je svojega lastnika zjutraj pospremil na železniško Shibuya v središču Tokia in ga popoldne, ko se je vrnil iz službe, tam spet čakal.

Ločila ju je smrt

21. maja 1925, le dve leti po rojstvu Hachika, je kot običajno sedel ob izhodu na železniški postaji Shibuya in čakal na svojega dragega Eizaburo. Toda njegov lastnik se ni nikoli pojavil. Izkazalo se je, da je Eizaburo utrpel možgansko krvavitev in je med delom nenadoma in nepričakovano umrl.

Hachiko se je preselil k nekdanjemu vrtnarju družine Ueno. Toda ves preostanek svojega desetletnega življenja je vsako jutro in popoldne zahajal na železniško postajo Shibuya, točno takrat, ko naj bi vlak pripeljal na postajo. Ure in ure je sedel tam in potrpežljivo čakal na vrnitev svojega ljubljenega lastnika, ki se žal nikoli več ni vrnil.

Zgodba o Hachiku obkrožila državo in svet

Pomemben japonski časopisni novinar je leta 1932 napisal zgodbo o Hachiku in jo objavil, zaradi česar je Hachiko postal slaven po vsej Japonski. Ljudje so ga začeli klicati “Chuken-Hachiko”, kar pomeni “Hachiko – zvesti pes”.

Zgodba o psu, ki ni nikoli obupal, je požela veliko pozornosti tudi v svetovnih medijih in navdušila številne ljudi z vsega sveta, da so obiskali Hachika na železniški postaji Shibuya in mu ponudili priboljške.

 

Spoznajte še ostale znamenite pse, ki imajo po svetu svoje kipe

Spoznajte 10 znamenitih psov, ki imajo po svetu svoje kipe

 

Vir: Nerd Nomads