Življenje s psom

Mladički: Kako preprečiti, da bi vaš mladiček grizel?

foto: adobestock
Običajno je, da mladički med igro in raziskovanjem uporabljajo svoje zobe.

Grizenje igra pomembno vlogo pri njihovi socializaciji, saj prejmejo senzorične informacije o tem, kako močno lahko ugriznejo določen predmet in kakšen je njegov okus. Grizejo tudi zato, ker jih bolijo dlesni med izraščanjem zob.

Obvladovanje grizenja in ščipanja vašega mladička je v veliki meri odvisno od tega, zakaj to sploh počne. Spodaj je opisano, kako mladičku preprečiti grizenje glede na različne situacije.

Če mladiček žveči vaše stvari

Načrtujte vadbo, ki bo krepila mentalno in fizično zdravje psa. Ko ima mladiček preveč energije, se dolgočasi ali je preutrujen, lahko posledično žveči naključne predmete (ali vas). Mladičku dajte različne igrače, ki jih lahko žveči, in odstranite vse predmete, ki jih ne sme gristi in žvečiti.

Če mladičku izraščajo zobje

Igrače za izraščanje zob lajšajo boleče dlesni in so običajno narejene iz mehkejše plastike, tako da ne poškodujejo zob. Vedno nadzorujte svojega psa, ko se igra s katero koli igračo, da se prepričate, da ne žveči majhnih koščkov in jih ne pogoltne.

Če vas mladiček grize med igro

Če vas mladiček ugrizne, da bi začel igro ali med igro, takoj vstanite in se umaknite. Pojdite v drugo sobo ali na drugo stran vrat ali pregrade, da vam mladiček ne more slediti. Ostanite zunaj območja približno 30 sekund. Ko se vrnete, vzemite igračo in nadaljujte z igro. Morda boste morali ta postopek ponoviti večkrat.

Kako naučiti mladička, da ne grize?

1. Ne uporabljajte kaznovanja

Uporaba kaznovanja za šolanje kužka bo povzročila strah in tesnobo, ne bo pa spremenila vedenja. V večini primerov se neželeno vedenje stopnjuje, da se brani. Pri šolanju svojega psa vedno uporabljajte pozitivno nagrado, pa naj gre za to, da mu preprečite grizenje ali da ga naučite osnovni znak, kot je “sedi”.

2. Pes naj ima igrače, primerne svoji starosti

Začnite z dobro ponudbo različnih igrač, ki so primerne in varne za mladičke, kot so mehke gumijaste igrače, gumijasta žoga v velikosti kužka, igrača z vrvjo in psikajoča igrača. Spodbujajte kužka k igri tako, da mu pokažete igračo in jo kotalite ali premikate.

3. Obiščite tečaj socializacije

Tečaj socializacije mladička je koristen in ključen del izobraževanja vsakega psa. Na tečaju se nauči brati govorico telesa drugih psov, zavirati ugrize in kako komunicirati s številnimi podobno starimi mladiči. Hkrati mu je zagotovljeno tudi nadzorovano okolje, kjer se lahko iz interakcij z drugimi kužki nauči, kaj je primerno vedenje pri igri in kaj ni sprejemljivo.

4. Grizenje pri odraslih psih

Če mladička ne naučite zaviranja ugriza in mu ne zagotovite ustreznih predmetov za žvečenje, lahko zraste v razposajenega mladostniškega psa, ki ga bo morda težje obvladati zaradi nezmožnosti zaviranja ugriza.

Če ima vaš pes stalne zobe in še naprej grize dovolj močno, da povzroča bolečino in krvavitev in nobeden od vaših pristopov zaviranja ugriza ne deluje, stopite v stik s strokovnjakom za vedenje.

Vir: PetMD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.