Življenje s psom

Razlike med samci in samicami pri psih: Drži ali ne drži? (5. del)

foto: adobestock
Ko izbirate novega pasjega prijatelja, je veliko stvari, o katerih morate razmisliti, kot so npr. vedenje psa, njegova velikost, starost, potrebe po negi in raven aktivnosti. Kaj pa spol? Je spol psa nekaj, kar bi morali upoštevati preden sprejmete svojo odločitev?

Obstajajo določeni stereotipi in splošna mnenja o tem, kakšni so samci in kakšne samice, vendar ti ne držijo vedno, saj na obnašanje psa vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. sterilizacija in kastracija.

V seriji člankov smo podrobneje predstavili razlike v karakterju in zdravju. Tokrat pa še na nekaj pogostih vprašanj, ki se porajajo pri skrbnikih psov glede razlik med samci in samicami.

Naklonjenost

Samci slovijo po tem, da so bolj ljubeznivi od samic, vendar to ni vedno pravilo. Pri tem največjo vlogo igra temperament posameznega psa. V splošnem velja tudi, da so nekatere pasme psov ljubeznivejše od drugih, ne glede na spol.

Skrbnik ali skrbnica?

Tako samice kot samci se najbolje počutijo s tistimi ljudmi, s katerimi so imeli pozitivne izkušnje v preteklosti. Pri tem spol skrbnika ne igra pomembne vloge.

Čustvena podpora

Tako samice kot samci se lahko izkažejo kot čudoviti psi za čustveno podporo. Največ je odvisno od tega, katere lastnosti iščete v psu. V splošnem velja, da so samičke mirnejše in bolj zveste, toda gre za splošno mnenje, ki ne velja v vseh primerih.

Agresivnost

Raziskave so pokazale, da so samičke na splošno manj agresivne od samcev. Se pa lahko vsak pes obnaša agresivno, če se počuti prestrašenega ali ogroženega.

Zvestoba

Ljudje pogosto pravijo, da so samičke bolj zveste od samcev, toda razlik med spoloma praktično ni. Osebnost posameznega psa in izkušnje, ki jih imajo z ljudmi, sta veliko pomembnejša dejavnika od spola.


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.