Prihaja čas dopustov: kam s psom?

21. aprila, 2022

Čas dopustov za nas pomeni sprostitev in zabavo, čas ko lahko vsaj za nekaj časa, potisnemo vse skrbi na stran. Pa dopust pomeni sprostitev tudi za našega psa?

To je odvisno od tega, kako samozavestnega psa imamo. V kolikor je naš pes vajen vožnje in jo tudi dobro prenaša, se dobro počuti v družbi tujih ljudi, se dobro sooča z novimi zvoki in vonjavami, ga lahko vzamemo s seboj na dopust. A ob tem se moramo zavedati, da bo kljub vsemu dopust v prvi vrsti treba prilagoditi našemu psu.

Izbira destinacije

Že ob načrtovanju poti je dobro izbrati destinacijo, ki vključuje dovolj naravnega okolja in je vsaj malo naklonjena, prijazna psom.

10 psom najbolj prijaznih držav na svetu

Pri tem ne pozabimo, da mora biti transport za psa varen in udoben!

Privajanje psa na vožnjo z avtom: 7 korakov

Pes v avtu – 7 pravil

Ob prihodu na našo destinacijo omogočimo psu spoznavanje z okolico, pustimo ga, da čimveč ovohava.

Poskrbimo, da se počuti varno

V kolikor se naš pes sooča z ločitveno tesnobo, ga nikakor ne puščamo samega. Psa nikoli ne silimo v situacije, ki so mu neprijetne (npr. gostilna, obisk mestnega središča ), temveč poskrbimo, da se bo vedno počutil varnega. V kolikor imamo mladička ali psa, ki smo ga pred kratkim posvojili, tovrstna potovanja prestavimo za vsaj nekaj mesecev!

Kdaj je pametno oditi na dopust brez psa?

V kolikor se pri psu soočamo z nezaželenimi vedenji ali smo v fazi učenja in vedno, kadar imamo psa z visoko stopnjo nesigurnosti. Dopust, kjer bo naš pes nenehno na preži pred vsemi strahovi (novi ljudje, gneča, zvoki, situacije, vožnja) medtem, ko mi ležimo na plaži ali v bližnjem lokalu srkamo pivo, je za našega psa pravzaprav kot obisk hiše strahov. Nenehno se mora soočati z novimi in novimi izzivi, ki mu povzročajo grozen stres.

Skrbniki psov pogosto zamenjajo “pridnost”, ko pes od vsega strahu v določenih situacijah dobesedno “zmrzne”. To ni odnos, ki bi si ga želeli graditi s svojim psom. V takih primerih je bistveno bolje, da za psa poiščemo dober hotel oz. varstvo in mu namesto dopusta omogočimo pravo sprostitev v naravi.

Vendar bodimo pozorni tudi na izbiro pravega hotela za pse. Tudi tam se lahko namreč naš pes hitro znajde v konfliktnih situacijah z ostalimi varovanci, posebej če varstvo zajema prosto “igro” na ograjenih površinah, brez nadzora. Priporočljivo je, da pasji hotel pred rezervacijo termina, obiščete sami in si v miru ogledate njihove prostore ter spoznate osebe, ki bodo preživele čas z vašim psom.

Pasje varstvo – od hotela do kavča

Kakšen je kakovosten pasji hotel?

Kaj pa mucki?

Z mačko na dopust: izkušnja iz prve roke