Spomladansko čiščenje od A do Ž – da bodo psi in mačke še bolj zdravi in zadovoljni

12. aprila, 2023

Tudi psi in mačke si želijo bivati v čistem domu, spati v čistih posteljah, piti in jesti iz čistih skledic … Zato imamo danes za vas nekaj napotkov, kako se lotiti spomladanskega čiščenja, da bodo hišni ljubljenčki še bolj uživali v svojem čistem domu.

Začnite s čiščenjem prostora, v katerem vaš ljubljenček preživi največ časa in kjer ima ležišče.

Čiščenje ležišča

Najprej se lotite pasjega ali mačjega ležišča, ki ga posesate, da odstranite prah in dlake. Psi in mačke na svoji koži proizvajajo olja, ki se med stikom prenesejo na tkanino ležišča. Najboljši način za odstranitev teh olj je, da posteljo operete v pralnem stroju. Če imate ležišče, ki ni pralno v pralnem stroju, ga operite ročno v čim bolj vroči vodi. Ležišče posušite na soncu, da ga UV svetloba še dodatno “razkuži”.

Še več nasvetov, kako učinkovito oprati ležišče hišnega ljubljenčka, najdete tukaj.

Pranje odej

Odeje, ki jih vaši ljubljenčki uporabljajo v hladnejšem delu leta, ko postanejo pretople, otresite prahu in dlak ter jih operite v pralnem stroju. Posušite jih na soncu, da jih UV svetloba še dodatno “razkuži”.

Čiščenje posode za hrano in vodo, igrač ter opreme

Posodo za hrano in vodo je treba čistiti vsak dan tako, da jih operete z vročo vodo in blagim detergentom za pomivanje posode. V primeru, da se posoda lahko pomiva v pomivalnem stroju, izkoristite temeljito pomivanje, po pranju pa posode še dodatno oplaknite z vročo vodo.

Igrače iz blaga lahko operete v pralnem, tiste iz gume pa v pomivalnem stroju skupaj s posodo za hišnega ljubljenčka.

Spomladansko čiščenje za skrbnike hišnih ljubljenčkov

Prav tako je pomembno, da ovratnico in povodec generalno očistite spomladi po predpisanih navodilih. Sicer pa naj velja pravilo rednega čiščenja vseh pripomočkov, ki jih uporabljate za svojega psa ali mačko.

Kopanje

Po očiščenem prostoru, ležišču, posodi, igračah in opremi naj sledi še kopanje ljubljenčka.

Nekaj nasvetov, kako skopati psa doma lahko najdete tukaj . Če pa se vaš pes boji kopanja, pa so vam lahko v pomoč naslednji nasveti . Mačk ne kopamo, razen če jih moramo (ker imajo nekaj na dlaki).

Preverjanje rokov uporabnosti hrane in zdravil

Spomladansko čiščenje naj zajema tudi preverjanje rokov uporabnosti tako za hrano in priboljške kot tudi za zdravila. Vso pretečeno hrano in zdravila zavrzite, še uporabno pa razporedite na polico po datumih; spredaj naj bo hrana, ki ima najkrajši rok uporabe, zadaj pa tista z daljšim rokom uporabnosti.

Za konec dodajamo še opomnik, da svoje ljubljenčke zaščitite pred zajedavci, ki so v tem času že aktivni.

Mali, a nadležni – naš pes in zajedavci