Na potovanje s psom: do Švedske in Norveške – 5. del (Švedska)

26. aprila, 2022
Tekst in foto: Igor Fabjan

Pot proti Skandinaviji se je začela v Avstriji, nadaljevali smo prek Češke in Nemčije na Dansko, pred obiskom Švedske pa smo se morali še najaviti.

Švedska je namreč ena redkih evropskih držav, ki za prestop meje poleg pasjega potnega lista zahteva tudi predhodno prijavo obiska na spletni strani (TULE).

Številko, ki jo dobite ob prijavi, morate imeti vedno pri sebi. Če prijave ne opravite preko spleta, morate na meji poiskati pristojnega uslužbenca, kar lahko traja kar nekaj časa.

Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih.

Tradicionalna barva

Veliko skandinavsko državo smo začeli spoznavati po vožnji čez enega najdaljših mostov v Evropi, ki prečka Oresundski zaliv in Dansko povezuje s Švedsko. Ta del države se ponaša z dolgimi peščenimi obalami in prikupnimi pristaniškimi kraji, ki pogosto premorejo le nekaj ducatov hiš. Pretežno so lesene in večinoma odete v rjavo-rdečkaste odtenke, iz katerih izstopajo ljubki belo obarvani okenski okvirji.

Tradicionalno barvo so začeli izdelovati kot stranski proizvod pri pridobivanju bakra. Še danes je največ prihaja iz tovarne pri rudnika v Falunu, kjer so nekoč proizvedli več kot polovico tovrstne barve na svetu. Zato se imenuje falunska rdeča. Rudnik ne deluje več, je pa mogoče vanj vstopiti saj je urejen kot privlačen muzej.

Mestni čari Švedske

Letoviškega vzdušja smo bili deležni v mestu Halmstad, ki se ponaša s kilometri vabljivih peščenih obal. Le morje se redko segreje preko 20 stopinj Celzija.

Tudi Göteborg leži ob morju in je že od nekdaj pomembno pristanišče. Pogosto so ga napadali danski Vikingi in zato je bilo močno utrjeno. Na davno minule čase spominja staro mestno središče, ki se stiska za nekdanjim obzidjem zgrajenim v obliki zvezdastih krakov. Pred obzidjem so izkopali vodni kanal, katerega danes prečkajo številni mostovi. Med raziskovanjem mesta nas je presenečalo veliko število parkov. Ti so v toplejših mesecih polni obiskovalcev, tudi v družbi psov. Med slednjimi so se mnogi zanimali za naši štirinožni spremljevalki.

Osvežitev v vodi smo najpogosteje našli v jezerih. Notranjost jih premore na stotine in mnoga se ponašajo tudi s privlačnimi plažami. Ob marsikaterem pa je urejen tudi avtokamp. Gozdnata okolica jezer je poleti še posebno privlačna, saj obilno rodijo borovnice in drugi gozdni sadeži.