Zanimivo

V Ljubljani je potekala mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov

Minuli konec tedna je na širšem območju Ljubljane potekala 22. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2022, ki jo je organizirala Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Društvom vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS).

Na vaji je sodelovalo 250 udeležencev iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije, zastavljena pa je bila tako, da okoliščine, v katerih je potekalo delo ekip vodnikov reševalnih psov čim bolj verodostojno posnemajo realne okoliščine.

Kakšne naloge so na vaji čakale ekipe vodnikov in psov?

Na njej so preverili sprejem, namestitev in uporabo tuje reševalne pomoči, zmožnosti vodnikov in njihovih reševalnih psov v ruševini in pri iskanju pogrešanih oseb v naravi ter posamezne elemente organizacije reševanja ter vodenja zaščite, reševanja in pomoči v skladu z načrti MOL za zaščito in reševanje.

“Prvi del vaje predstavlja sprejem tuje reševalne pomoči. Pričel se bo v petek s postavitvijo baznega tabora z vsemi elementi logistike (transport opreme in postavitev, terenska oskrba z elektriko, vodo, sanitarijami, kuhinjo, jedilnico) in vodenja (vodstvo odziva na nesrečo in Enota za podporo vodenju ter vzpostavitev informacijske infrastrukture vodenja) ter nadaljeval s prihodom, sprejemom in namestitvijo ekip v baznem taboru, zaključil pa z igro vlog – seznanitev s posledicami potresa, nalogami ekip vodnikov reševalnih psov, ki so prišle na pomoč v Ljubljano in delovišči, kjer je potrebna njihova pomoč,” so pojasnili v Ljubljani.

Drugi, reševalni del vaje, kjer je svoje zmožnosti preverjalo 18 ekip vodnikov reševalnih psov iz tujine in Slovenije, se je pričel v soboto ob 7. uri, zaključil pa nekaj pred polnočjo. Tretji del vaje – logistika in vodenje – pa je potekal ves čas.

Pogrešane v ruševinah so iskali na območjih Logatca (Industrijska cona), podjetja Tisa (Cesta v Prod 84), Železniškega muzeja (Parmova ulica 35) in na širšem območju poligona DVRPS Kranj, t.j. v Stražišču. Iskanje pogrešanih v naravi in nudenje prve pomoči poškodovanim je potekalo na območju Iške vasi. Vrvno tehniko so uporabljali na delovišču Trnovski pristan – Grudnovo nabrežje za prečkanje Ljubljanice. Orientacijski pohod pa je potekal skozi center Ljubljane in na območju Iške vasi.

Ekipe vodnikov reševalnih psov (sestavljene so iz treh vodnikov in treh psov) so morale v 17. urah neprekinjenih aktivnosti opraviti 10 nalog na različnih delovnih točkah:
4 x iskati pogrešane osebe v ruševinah,
3 x iskati pogrešane osebe v naravi,
1 x premagati ovire s pomočjo vrvne tehnike,
1 x nuditi prvo pomoč,
2 x opraviti orientacijski pohod.

Zmagovalne ekipe vaje

  1. mesto je zasedla ekipa MOL (Dušan Weber z Aresom, Sara Smerdel z Oro, Edita Modic z Nutom),
  2. mesto ekipa Scuola Padovana Cani Da Soccorso1 in
  3. mesto ekipa ERPS1

Vir: MOL, DVRPS

Poglejte več zanimivosti o slovenskih ruševinarjih

Slovenci svetovni podprvaki v iskanju izpod ruševin

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.