Izlet

Na potovanje s psom: do Švedske in Norveške – 6. del (Norveška)

Pot proti Skandinaviji se je začela v Avstriji, nadaljevali smo prek Češke in Nemčije na Dansko, Švedsko in nato na Norveško.

Za prestop norveške meje morajo imeti pasji spremljevalci v potnem listu poleg potrdila o cepljenju proti steklini še potrdilo, da je pes dobil zdravilo proti zajedavcem (trakulji) 24 do 120 ur pred vstopom v državo. K sreči tudi obisk švedskega veterinarja ni bil drag.

Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih.

Olimpijsko prizorišče

Za nekaj dni nas je premamilo največje norveško jezero Mjosa ob katerem se nahaja olimpijsko prizorišče iz leta 1994 Lillehammer. V prikupnem mestu s pretežno lesenimi hišami velja obiskati predvsem Norveški olimpijski muzej in Olimpijski park s skakalnicami.

Eno izmed najbolj atraktivnih olimpijskih prizorišč stoji v bližnjem mestu Hamar. Tam vzbuja pozornost olimpijska drsalna dvorana, ki je zgrajena v obliki narobe obrnjenega vikinške ladje. Tudi Hamar se ponaša z nekaj muzeji, med katerimi je tudi skansen. Hamar je prijetno mesto za obisk, saj je majhno, mestno središče pa je rezervirano za pešce. In tu je še marina ter urejena obala s peščeno plažo. Ob njej vzbujajo pozornost zvonovi na visokem drogu postavljenem v plitvo vodo. Zvonovi vsako polno uro poskrbijo za glasbeno predstavo, saj je z njimi mogoče zaigrati različne melodije.

Atraktivna prestolnica

Oslo leži ob velikem fjordu in je s številnimi zelenimi površinami prav prijetno mesto za potepanje s pasjimi spremljevalci. Eden največjih parkov obdaja kraljevo palačo Slottet, katero je mogoče obiskati v poletnih mesecih. Park poživlja nekaj ribnikov in več kipov članov kraljeve družine. V parku je še posebno živahno ob sončnih dneh. Takrat si marsikdo omisli kar piknik v naravi.

Izpred Kraljeve palače se odpira razgled na široko promenado Karl Johans, ki predstavlja najbolj živahno ulico namenjeno pešcem. Med drugim vodi mimo gledališča, nato sledi parlament, ki združuje nordijske, italijanske in mavrske sloge. Ob ulici s katero se združujejo številni manjši trgi, se vrstijo trgovine, restavracije, hoteli in kavarne. Ob obali stoji nenavadna moderna zgradba, v kateri domujeta opera in balet. Srednjeveški grad Akershus z nekaj muzeji in kraljevo grobnico tudi ni daleč. Na tem koncu pa je tudi ena najbolj znanih zgradb, mestna hiša s slikovitima stolpoma. V njej podeljujejo Nobelovo nagrado za mir.