10 pasem psov, ki se vodi raje na daleč izognejo

5. decembra, 2021
Nekateri psi vodo naravnost obožujejo, drugi pa raje naredijo okoli nje velik krog. Veliko je odvisno od psa in izkušenj, a vendarle nekatere pasme veljajo za bolj in druge za manj ‘vodne’.

Na splošno po navedbah portala ilovedogscute med tiste pasme, ki so najmanj navdušene nad vodo, sodijo naslednje:

Mops:

Spada med brahicefalne pasme, zato ima velikokrat težave z dihanjem, prav tako ni ljubitelj vročine in mraza. Tudi nad vodo ni ravno navdušen. Ko mu lastnik prvič želi predstaviti plavanje v domačem bazenu, ga največkrat zagrabi panika.

Francoski buldog:

Tudi ta predstavnik brahicefalnih pasem vode ne ravno obožuje. Če se ga boste odločili peljati plavat, poskrbite, da bo imel na sebi reševalni jopič.

Čivava:

Težave z očmi (tudi na račun infekcij) so pri tej pasmi precej pogoste, zato plavanje zanje pomeni neželeno tveganje.

Yorkshirski terier:

S starostjo se pri tej pasmi povečujejo možnosti za težave s sapnikom, zato previdnost ni odveč. Veliko predstavnikov te pasme vode prav zares ne mara.

Ši-cu:

Še ena brahicefalna pasma ni prav nič navdušena, da bi imela mokra ušesa. Nekaterim je neprijetno celo, da je moker njihov smrček.

Pekinezer:

Kot predstavnik brahicefalne pasme ima pogosto težave z dihanjem, njegova telesna temperatura pa se le stežka prilagodi na (ekstremno) vročino in mraz.

Maltežan:

Njegov sapnik s starostjo slabi, zato je treba poskrbeti, da ne pride do kolapsa sapnika.

Pomeranec:

Tudi ta pasma ima s starostjo težave s sapnikom, zato plavanje zanje predstavlja (nepotrebno) tveganje.

Greyhound:

Nekateri greyhoundi so pri plavanju dobri, največkrat pa se v vodi počutijo nestabilne. Bolje se počutijo na tleh ali ko tekajo naokrog.

Baset:

Njegovo telo ni ravno primerno za plavanje. Prav tako pasma ni najbolj navdušena nad tem, da bi se njihovi dolgi uhlji v vodi zmočili.

Katja Željan

Preberite še

9 pasem, ki ne marajo zime

10 pasem psov, ki so najbolj primerne za agility

10 najmanj ‘cartljivih’ pasem psov

10 pasem psov, ki zahtevajo največ pozornosti