Izlet Življenje s psom

Vse, kar morate vedeti o varnem potovanju z mladičkom

foto: adobestock
Ko pripeljete domov mladička, želite, da je vključen v vse, kar počnete. Skupaj se odpravite tudi na počitnice.

Obdobje, ko je vaš pes še mladiček, je najboljši čas, da se spozna tudi s potovanji ter da se navadi na zvok avtomobilov, vlakov, letal in mestnega vrveža.

Brittany Grenus, dr. vet. med. je pripravila nasvete za potovanje s kužkom, da bo to potekalo čim bolj prijetno – tako za vas kot za mladička.

Pred odhodom na potovanje

Preden se z mladičkom odpravite na potovanje, se morate dobro pripraviti.

Mladičku predstavite avtomobil

Avtomobili so za pse lahko strašljivi, če jih niso vajeni, zato je pomembno, da se vaš kužek počuti čim bolj udobno. Mladičku predstavite avto, preden se odpravi na prvo vožnjo. Pred potovanjem imejte privajanje na vožnjo.

Pripravite vso potrebno opremo

Ko se vaš mladiček počuti udobno v avtu in načrtujete svoje prvo potovanje, poskrbite, da imate vse stvari, ki jih potrebujete zanj:

  • Boks,
  • ovratnica, oprsnica in dva povodca (eden naj bo za rezervo),
  • zložljive posode za vodo in hrano,
  • vrečke za iztrebke,
  • hrana in priboljški,
  • igrače,
  • odeja, brisače in postelja,
  • komplet prve pomoči za psa
  • vse potrebne dokumente za psa.

Posodobite kontaktne informacije

Prepričajte se, da ima pes na ovratnici imensko tablico z vašimi kontaktnimi podatki, in še enkrat preverite, da je dobro pritrjena na njegovo ovratnico. Prepričajte se tudi, da so na njegovem mikročipu kontaktni podatki posodobljeni.

Pred odhodom obiščite veterinarja

Pogovorite se z veterinarjem, kam potujete, da se lahko prepričate, ali ima vaš mladiček vsa cepiva in preventivna zdravila, ki jih potrebuje, preden se odpravite na pot.

Med potovanjem

Zdaj, ko imate vse pripravljeno za potovanje, sledijo nasveti, kako varno potovati z mladičkom.

Poskrbite za varnost

Ko potujete s psom v avtu upoštevajte zlata pravila.

Pred potjo pojdite na sprehod

Utrujen pes bo veliko bolj verjetno ostal miren in bo spal ves čas potovanja. To lahko naredi celotno potovalno izkušnjo veliko bolj prijetno, tako za vas kot psa.

Pogosto se ustavljajte

Kako pogosto mora mladiček na stranišče, je odvisno od tega, koliko je star in koliko vode je zaužil. Priporočljivo je, da se na potovanju s kužkom vsake dve ali tri ure ustavite. To mu omogoča, da gre na stranišče, se malo razgiba in popije nekaj vode.

Bodite pozorni na potovalno bolezen

Mladički lahko zbolijo za potovalno boleznijo, vendar razlikujte ali so resnično bolni ali se v avtu samo ne počutijo dobro.

V avtomobilu uravnavajte temperaturo

Psi so veliko bolj nagnjeni k pregrevanju v avtomobilih kot ljudje, na temperaturne spremembe so še posebej občutljivi mladički. Glede na to, kako hitro se lahko avtomobil segreje, ko stoji na soncu, psov (zlasti mladičev) nikoli ne puščajte v avtu samih. Da bo vašemu mladičku udobno, nekoliko odprite okna, da omogočite večji pretok zraka. Ne pozabite na senčnike za okna, da sonce ne bo neposredno sijalo na psa. Pozimi imejte prižgano ogrevanje in psa ovite v odejo, da mu bo med potovanjem prijetno toplo.

Po prihodu na želeno destinacijo

Ko prispete na želeno destinacijo, se z mladičkom sprehodite naokoli in mu pokažite dvorišče ter dom ali hotelsko sobo, kjer ste nastanjeni. Pokažite mu novo lokacijo njegovih posod za vodo in hrano. Poleg postelje mu položite tudi znane igrače, da se bo počuti kar se da domače.

Preverite tudi, ali na novi lokaciji obstaja kakšna nevarnost za mladička. Če je območje ograjeno, ga sprehajajte na povodcu in se prepričajte, da v ograji ni lukenj, skozi katere bi lahko pobegnil. Najbolje je, da ga imate na povodcu, dokler se ne navadi na novo okolje. Predvsem pa skupaj uživajte v novih dogodivščinah.

Vir: PetMD


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.