Nasveti Zdravje & nega Življenje s psom

Prvi obisk veterinarja s pasjim mladičkom: Preženite strah!

Foto: adobestock

Nemalo psov je veterinarja strah – a če začnete na tem delati že pri prvem obisku, je bolj verjetno, da to ne bo negativna izkušnja.

Prvi obisk veterinarja je, posebej za prve lastnike psa, lahko stresen, za mladičke pa zaštrašujoč – a pomembno je, da pomagamo našemu mladičku, da razvije pozitivno izkušnjo že pri prvem obisku. To lahko storimo s priboljški, igračkami in igranjem.

  • Nekakšno pravilo je, da takoj, ko dobimo psa, rezerviramo termin za prvi obisk veterinarja. V naprej se ob tem klicu pozanimamo, kako bo prvi pregled videti, da se lahko pripravimo in smo psu na voljo za podporo.
  • Poskrbimo, da je psičku udobno in da je sproščen, kot je le mogoče. Izberemo veterinarja, ki psa ne sili k pregledu, ampak mu dovoli, da aktivno sodeluje. Tak pristop se osredotoča na to, da je vse, kar je povezano s pregledom, tudi cepljenje, lahko pozitivna izkušnja.

Foto: adobestock

  • Ni nepomembno niti udobje. V ta namen imejmo s seboj brisačo, odejo ali joga podlogo, ki jo položimo na tla ali na mizo, kjer bo pes stal ali ležal. Drseča, hladna podlaga namreč pomeni stres za psa.
  • S seboj imejmo tudi priboljške in igračke. Ni treba, da tiho sedimo v čakalnici in gledamo v telefon. Vzamemo lahko igračko in se igramo izven veterine, nato pa nadaljujemo z igro v čakalnici. Veterinarsko ekipo prosimo, da skupaj z nami pregled sprovede v mirnem ritmu našega psa. Naj on pristopi k veterinarju, nato mu damo priboljšek, ki lahko sledi še tik pred in tik po določenem pregledu ali postopku. Ves čas bodite ob njem, se pogovarjajte, priboljšek in božanje sta na mestu tudi po cepljenju.

Foto: adobestock

Promocijsko sporočilo

  • Da »pik« ne bi bil tako negativna izkušnja, lahko namesto, da psa prisilno držite, poskusite, seveda po dogovoru z veterinarjem, da psu na krožnik namažete npr. malo arašidovega masla, s čimer ga zamotite – med lizanjem lahko prejme cepivo.
  • Dodaten nasvet, ki ga ponuja AKC, je, da pred naslednjim obiskom vmes še kdaj obiščete veterinarja s psom – npr. med sprehodom, kar tako, le, da pridete pozdravit in pojest priboljšek. Seveda tudi za to možnost povprašajte veterinarja.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.